Herätkää, Idän Heittäjät!

Off

Taustalta tietoa

Idän Heittäjät on Pertti Korhosen, Esa Paasosen, Tenho Raatikaisen ja Don Welshin vuonna 1986 perustama/ideoima ryhmä, jonka tarkoituksena oli kannustaa Itä-Suomen keihäänheittäjiä parempaan menestykseen. Toiminta lähti kunnolla liikkeelle, kun Seppo Räty voitti MM-kultaa vuonna 1987.

 

Heittäjien herätys

Kymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen ryhmää ollaan herättelemässä takaisin henkiin, koska suomalaisten menestys keihäänheitossa on alkanut hiipua viime vuosien aikana. Ryhmän avulla pyritään auttamaan urheilijoita parempaan menestykseen. Valmentaja Jarmo Hirvosen mukaan ajatus ryhmän henkiinherättämisestä lähti keskustelusta Esa Paasosen kanssa, joka lämpeni projektin uudelleen käynnistykselle. Paasonen sai houkuteltua mukaan myös keihäänheiton legendan Seppo Rädyn sekä Olympia hopeamitalisti Antti Ruuskasen. ”Eihän siihen tarvita kuin yksi kylähullu, joka innostuu ja on huolissaan mihin heittäjien taso on Itä-Suomessa pudonnut”, sanoo Seppo Räty.

 

Valjastetaan vahvuudet

Roolituksesta puhuttaessa Jarmo Hirvonen toteaa olevansa porukan työmyyrä. ”Minä kokoan joukkoja ja teen mitä hallituksen pojat sanoo.”, Hirvonen naurahtaa. Antti Ruuskanen näkisi porukan tällä hetkellä ainoana aktiiviheittäjänä itsensä esikuvana nuorille, samoin kuin Seppo Räty kollegoineen on aikoinaan ollut hänelle. Ruuskanen muisteleekin vuotta -88, kun Räty heitti pronssia Seoulissa ja innoitti sillä nykyisen Olympiamitalistin uralleen. ”Jos nuoret haluavat ja tykkäävät kuunnella, niin pyrin vinkkejä ja neuvoja antamaan”, sanoo Ruuskanen.

 

Hiljaisuudesta huutoon

Vaikka projekti on vielä alussa, on kaikille kolmelle selvää, että ensisijaisena tavoitteena on suomalaisen keihäänheiton nostaminen kulta-ajan korkeuksiin. Seppo Räty tiivistää asian hyvin: ”Oleellista on, että homma lähtee hyvin liikkeelle. Muokataan toimintaa sitten tulevaisuudessa, sanotaanko näin, että enemmän kilpaurheilun kuin harrastelun suuntaan. Aloitus on tärkeää ja lähdetään näin porras portaalta kehittämään tätä.”

Alkajaisiksi on tarkoitus järjestää yhteisleiri, jossa kootaan joukot ja lähdetään henkeä nostattamaan, kertoo Hirvonen. Ensimmäiset konkreettiset tavoitteet vuodelle 2017 porukassa on myös asetettu: Kalevan Kisojen heitto-ottelussa pitää Länsi-Suomi voittaa. Ruuskanen lisää naurahtaen: ”Kyllä se akuutti tavoite on, etteivät nämä lännen miehet pääsisi kukkoilemaan. Yritetään pitää idän mainetta yllä ja samalla vetää näitä nuoria tulevaisuuden toivoja imussa mukana. Sitten, kun ne kimmertävät ohi, niin osaa itse jäädä takasyrjemmälle ja ruveta samaan rooliin kuin Seppo nyt”. Legenda itse naurahtaa tähän: ”Ei pysty siihen!”.

Pitkän tähtäimen tavoitteissa ryhmällä on myös selvät sävelet: vuonna 2020 yksi, vuonna 2024 kaksi ja vuonna 2028 vaatimattomat kolme Olympiamitalia, kolmikko paljastaa pilke silmäkulmassa.

 

”Liikettä, liikettä, siitä lähtee eteenpäin!” -AR

Yhtä mieltä miehet ovat myös siitä, että tekeminen on urheilussa tärkeätä. ”Voidaan surkutella ja manailla, mutta tekemisen meininki on niin fanituksessa kuin seuratoiminnassa tai missä tahansa oleellista”, Antti Ruuskanen toteaa. ”Puhumalla ei synny mitään, enemmän tekemistä”, Räty yhtyy.

 

Tanhuvaarassa, 7.1. 2017

for Business Athletics by Iris Hahn @ DM 2017

Share

Comments are closed.

error: Content is protected !!