Hallintaa kehittäen

Off

Kausi 2015 oli osaltani kaksijakoinen. Suomen mestaruus ja selkeä tulostason kehittyminen yhdessä valmentajani Jarmo Hirvosen kanssa merkitään vahvana onnistumisena omiin aikakirjoihimme. Maailmanmestaruuskilpailujen viides sija ei sijoituksena tyydyttänyt meitä, mutta toisaalta yli 87 metrin tulos finaalissa kipeällä jalalla oli maksimi, mihin sillä hetkellä ylsimme.

Olin Laakkosen yritysmyyntitapahtumassa puhumassa hallinnoinnista. Hallinnointi on yksi tärkeä osa huippusuorituksia urheilussa ja arjessa. Kun valmistelin puheenvuoroani, pysähdyin miettimään hallinnointia ja kokonaisuuden hallintaa.

Arjessamme on hyvä pysähtyä aikajoin miettimään miten hyvä arjen hallinta parantaa elämämme laatua. Omalta osaltani hallinta merkitsee seuraavia asioita:

-ajanhallinta
-ravitsemuksen tasapaino
-harjoittelun ja siihen liittyvien seikkojen tasapaino
-vapaa-ajan ja sosiaalisten suhteiden toimivuus
-oman taustatiimin työnjako ja tehokkuus osana kokonaisuutta

Tätä kirjoittaessani oma lomani keihäänheittäjän arjessa alkaa vedellä viimeisiään. Loman aikana olen keskittynyt kuntouttamaan kehoani, olen tehnyt kotitöitä ja hoitanut ammattiurheilijalle tärkeitä edustustehtäviä. Loman yksi tärkeä kohokohta oli valinta Rion kesän 2016 olympialaisiin. Se antoi kummasti sytykettä suunnittelutyöhömme. Kiitän valinnasta olympialaisiin olympiakomiteaa. Onko sinulla vapaa-aika sellaista, että se palvelee työelämääsi ja arkeasi vai kulutatko voimavarojasi?  

Loppusyksy alkaa osaltani marraskuun alussa. Uusi harjoituskausi käynnistyy valmentajani kanssa tekemän suunnittelun käytäntöön panolla. Aloitamme Tanhuvaarassa ensimmäisellä kotimaan leirillä. Harjoituskausi alkaa lähtötason mittaamisella testien avulla ja arvioinnilla. Toinen tärkeä hetki on Tanhuvaaran keihässeminaari, jossa lähes koko taustatiimini kokoontuu. Keihässeminaari on muutenkin mielenkiintoinen, koska siellä pohditaan koko lajin kehittämistä. Haasteet lajissamme kovenevat, se nähtiin Pekingissä. Kukapa olisi kymmenen vuotta sitten uskonut, että mitalisteja arvokisoissa tulee Keniasta ja Egyptistä. Keihäänheitto alkaa olla arvokisojen finalistien kotimaita tarkasteltaessa yksi kansanvälisimmistä lajeista. Tämä seikka motivoi minua paljon. Suunnitelmien tekeminen päivä-, viikko- ja vuositasolla auttaa kummasti kun tavoitellaan omia rajoja. Miten sinä suunnittelet arkeasi?

Lajin kansainvälistyminen on monivivahteinen ilmiö. Digitalisaatio ja internet on mahdollistanut lajitietouden saatavuuden parantumisen ympäri maailmaa. Onhan maailmanmestarikin todennut opiskelleensa lajia internetin kautta, Tero Pitkämäen heittoja on kuulemma muutamia vuosia sitten opiskeltu tiukasti Keniassa. Itsekin olen ottanut digitaalisia kanavia käyttöön. Minulle tulee paljon puhuja pyyntöjä hyvinvoinnista. Koska en ehdi niihin kaikkiin vastata, olen luonut omat hyvinvointipalvelut verkkoon www.digihealthnation.fi sivuille kaikkien saataville. Hyödynnätkö sinä teknologiaa helpottamaan arkea vai vievätkö erialiset vimpaimet aikaasi turhuuksiin?

Loman viimeisellä viikolla suuntaan vielä harrastusteni pariin ja sitten on aika aloittaa suunnitelmien mukainen työ kohti Rioa 2016. Muistatko sinä rytmittää arkeasi laadukkaalla vapaa-ajalla? 

Pielavedellä lokakuussa 2016,
Antti Ruuskanen
Keihäänheittäjä, Digihealthnation päävalmentaja

Facebook
Instagram
Twitter

Share

Comments are closed.

error: Content is protected !!